Udendørs kamera med bevægelsessensor

Hvis du anskaffer et udendørs kamera med bevægelsessensor, får du mulighed for at modtage en besked hver gang kameraet registrerer bevægelser. De fleste kameraer af denne type kan udføre forskellige handlinger hver gang bevægelsessensoren udløses. Det mest almindelige er at kameraet starter en videooptagelse eller fotooptagelse og giver en notifikation til brugeren i form af en push-besked på smartphone. Mange af disse kameraer giver også mulighed for at få afsendt en e-mail fra kameraet. I nogle tilfælde kan e-mailen være vedhæftet et eller flere fotos eller evt. en videosekvens.

Der findes grundlæggende to typer bevægelsessensor:

1. PIR bevægelsessensor
2. Pixel-baseret softwareanalyse

De to typer sensor virker på hver sin måde og der er både fordele og ulemper ved begge sensorer, som du bør overveje, når køber et udendørs kamera med bevægelsessensor.

PIR bevægelsessensor

Den traditionelle sensor, som også kendes fra rumfølere til alarmsystemer og fra sensoraktiverede lamper - fx udendørs lamper på en villa. Denne sensor er meget udbredt på vildtkameraer, fordi den er strømbesparende og giver lang driftstid på batteridrevne kameraer. Fordelen er, at den registrerer meget pålideligt, når der er aktivetet fra dyr eller mennesker og at den sparer strøm. Ulemperne kan være begrænset rækkevidde og manglende mulighed for at afgrænse det følsomme område. Sensoren af denne type fungerer fysisk ved registrering af varmeforandringer.

Pixel-baseret softwareanalyse

I et overvågningskamera med en pixel-sensor, findes der ikke en fysisk komponent, der er bevægelsessensor. I stedet er videokameraet tændt hele tiden og kameraets software analyserer billedet, for at afgøre om der forekommer forandringer. Når der sker en markant forandring af billedet, kan kameraet reagere. Det betyder at der kan forekomme ændringer på billedet, som ikke er forårsaget af mennesker eller dyr og derfor kan man komme ud for at der alarmeres i nogle tilfælde hvor der ikke er grund til handling - fx hvis et insekt flyver forbi kameraet meget tæt på linsen - eller hvis sollyset skifter meget pludseligt og ændrer skyggernes udseende på billedet. Fordelene er bl.a. at sensoren i princippet har uendelig rækkevidde og at man på nogle kameraer kan starte med at optage video før selv hændelsen finder sted. Det kan lade sig gøre pga. en såkaldt pre-record buffer, som hele tiden har 5-10 sekunders video lagret midlertidigt, fordi videokameraet hele tiden leverer video til styresystemet.

Uanset typen af bevægelsessensor, kan du indstille dit udendørs kamera til at udføre nogle handlinger, når sensoren udløses af bevægelser. Det er afhængig af kameramodellen, hvilke handlinger kameraet kan indstilles til. Meningen med sensoren er at sikre bevismateriale til dokumentation af uønskede hændelser - så derfor kan du næsten altid indstille kameraet til at starte på en optagelse. Nogle kameraer kan også optage kontinuerligt uanset bevægelse, så i dette tilfælde giver det ikke så meget mening at starte en ny optagelse. Det kan dog være med til at gøre det muligt at skelne mellem vigtige og mindre vigtige optagelser. En anden væsentlig årsag til at have et udendørs kamera ed bevægelsessensor er, at ejeren kan blive alarmeret i tilfælde af uønsket aktivitet, så der er mulighed for at skride til handling. Hvis du ikke selv er hjemme, kan det være at du kan få en nabo til at være ekstra opmærksom, når der registreres unormal aktivitet. Derfor kan mange kameraer sende en push-besked til den tilhørende app på smartphone og i nogle tilfælde kan det også lade sig gøre at få tilsendt en e-mail. Således kan kameraet bruges som et alternativ til et alarmsystem, fordi sensoren på kameraet svarer til alarmsystemernes rumfølere og vindueskontakter. Forskellen er at kameraerne som hovedregel ikke kan sende SMS eller udføre telefonopkald, men i stedet kommunikerer med app'ens push-funktion til fremvisning af en besked og evt. afspilning af lyd.

Bevægelsessensoren kan på nogle kameraer også anvendes til at afspille en lyd. Det kan være en indbygget sirene-lyd eller en lydoptagelse, du selv har indtalt. Sådan kan et udendørs kamera med bevægelsessensor også bruges til at skræmme ubudne gæster væk fra området. Eller det kan bruges til det modtsatte, nemlig til at afspille en velkomst-besked, du selv har valgt, så gæster kan være trygge ved at komme nærmere og evt. kan få anvisninger til, hvor de skal gå hen, når du ikke selv er i nærheden. Denne type kamera giver dig også mulighed for at udføre to-vejs kommunikation. Så når du får besked om at nogen står foran kameraet ved din hoveddør, kan du med app'en tale til gæsterne, så de hører din stemme gennem kameraets højttaler. Du kan stille spørgsmål, som de kan svare på gennem kameraets mikrofon og du hører deres svar på din smartphone. Denne funktion gøre kameraet velegnet til en form for dørtelefon med video, som kan betjenes af dig, selv om du ikke er hjemme - men gæsterne kan måske få indtryk af at du er hjemme og at dit hjem er godt sikret mod uønskede besøg. Kameraet er oven i købet batteridrevne og trådløse via Wi-Fi, så de kan monteres stort set alle steder hvor der er Wi-Fi dækning, uden behov for at trække kabler eller lave andre installationer. Hvis du bliver træt af at oplade batteriet i kameraet, kan du tilkøbe et solcellepanel, der kan holde kameraet opladet det meste af tiden.

Et udendørs kamera med bevægelsessensor kan også være af en mere avanceret type, der kan kommunikere med andre "smart devices" på dit netværk. Det betyder at kameraets sensor kan sætte gang i andre opgaver på andre enheder i hjemmet. Det kan fx være en "smart pære" der tændes i et andet rum, en sirene eller klokke der afspilles i den anden ende af huset eller en "smart plug" stikprop, der tænder for strømmen til et vilkårligt strømdrevet apparat. Sensoren kan starte en lang række handlinger i en bolig, som kan medvirke til at forebygge indbrud og kan få det til at se beboet ud, selv om der ikke er nogen hjemme. Samtidigt får man jo mulighed for at få optaget en video af de personer, der udløste sensoren, så man kan få vished for, om det er noget man skal være mere opmærksom på og evt. anmelde.