Udendørs ip kamera

Når du skal vælge et udendørs ip kamera, skal du for det første overveje, om du vil have et kabelført kamera eller det hellere skal være trådløst. Det gælder for alle ip kameraer, at de kommunikerer via "IP", som er en forkortelse for Internet Protokol. Det betyder at der skal laves en tilslutning til et netværk med almindelige netværkskabler eller via Wi-Fi. Tilslutningen kan både ske til et lukket netværk eller til et netværk, der er del af Internettet.

Udendørs ip kameraer er blandt de mest populære kameraer til overvågning, fordi man får mange funktioner og muligheder til rådighed. Når kameraet er tilsluttet internettet - enten med kabler eller via Wi-Fi - bliver det muligt at tilgå kameraet fra en smartphone app. Nogle kameraer kan også tilgås fra PC eller Mac med producentens egen software. Internetopkoblingen gør at adgangen til kameraet kan finde sted uanset hvor du befinder dig som bruger af dit udendørs ip kamera. Det er naturligvis en forudsætning at din smartphone også har forbindelse til internettet - entet med Wi-Fi eller mobil data - fx 3G eller 4G forbindelse. Hvis du vil se et meget detaljeret billede fra kameraet eller du skal downloade videooptagelser af længere varighed, er det en stor fordel at din smartphone har en hurtig internetadgang og at telefonen er af nyere dato

Med app'en til smartphone kan du som udgangspunkt både se live video fra ip kameraet og afspille eller downloade optagelser, der er lagret i kameraets hukommelse. Med de fleste systemer kan du desuden justere indstillingerne i dit udendørs ip kamera via app eller PC/Mac software. Selv om du ikke er i nærheden af kameraet, kan du have kontrol med kameraets funktioner og indstillinger. Det er meget anvendeligt og nyttigt for overvågning af huse eller lejligheder, der ligger længere væk - fx ferieboliger eller udlejningsejendomme.

Et udendørs IP kamera kan leveres som enkelte kameraer, du tilslutter dit eksisterende netværk - enten med LAN-kabler eller via Wi-Fi. Mange spørger om, hvor lang afstand der kan være mellem kamera og Wi-Fi router. Det er svært at give et generelt svar på, fordi det afhænger meget af forskellige faktorer. Nogle kameraer er bedre end andre til at opfange signalet. Men den vigtigste forudsætning for et godt resultat er, at signalstyrken på det udsendte Wi-Fi netværk er god og at der kun er få forhindringer i luften mellem det udendørs ip kamera og din Wi-Fi router. En forhindring kan være møbler og andet inventar samt vægge og mure i bygningen. Vinduer er en fordel, for at få mindst mulig dæmpning af signalet. Dernæst er trævægge og andre vægge af lette materialer gode, hvis signalet skal have længst mulig rækkevidde. Den største dæmpning af signalet får man med vægge lavet af mursten, beton og stål. Så hvis bygningerne er fremstillet af beton, kan det være en stor fordel at placere Wi-Fi routeren og det udendørs ip kamera, så signalet kan passere gennem en rude i stedet for murene. Hvis signalet ikke kan nå kameraets placering, kan det være nødvendigt at opsætte et udendørs access point (AP) med antenner. Dette AP tilsluttes dit eksisterende netværk med et LAN-kabel. Med den udendørs placering kan der opnås en langt bedre trådløs forbindelse til dit udendørs ip kamera.

Når kameraerne er tilsluttet dit netværk, kan du vælge at installere en harddisk optageboks - også kaldet en NVR. Denne boks placeres indendørs og tilsluttes netværket med et LAN-kabel. Når dette er gjort, kan NVR'en modtage signal fra kameraerne på netværket og giver dig mulighed for at have en central optager, der lagrer video fra op til 8 kameraer på én harddisk 24 timer i døgnet. Denne form for lagring af video kan være et godt alternativ eller supplement til lokal lagring på micro-SD kort, som er indsat i de udendørs ip kameraer. Når du lagrer video både i kameraerne og på NVR, har du en backup af data, hvis der skulle opstå problemer med et kamera eller i tilfælde af at kameraet bliver stjålet eller ødelagt af indbrudstyve.

Uanset om du lagrer videooptagelserne på et micro-SD kort eller på en harddisk optager, vil de fleste udendørs ip kameraer give dig mulighed for at optage i loop. Det betyder med andre ord at du ikke skal tænke på, hvor meget plads der er tilbage, fordi systemet automatisk sletter de ældste optagelser, når der er behov for det. Denne funktion sørger for at du til enhver tid kan gå et antal timer eller dage tilbage, for at se på relevante hændelser. Hvor lang tid du kan gå tilbage vil være individuelt, afhængig af hvor mange hændelser der bliver optaget og hukommelsens samlede kapacitet. For de fleste brugere vil det være muligt at gå 1-2 uger tilbage i tiden.

Udendørs ip kameraer fås også i komplette sæt med 4 stk. kameraer, en NVR harddisk boks, kabler og strømforsyning. Denne type kamerasæt indeholder alt hvad du skal bruge, for at lave en professionel overvågningsløsning. NVR-boksen har 8 indgange, så systemet kan udvides med yderligere 4 stk. udendørs ip kameraer. Der findes også et sæt med trådløse kameraer, men hvis du efterspørger høj billedkvalitet og meget skarpe optagelser, er det en fordel at vælge sættet med kabelførte forbindelser. Kablerne sikrer nemlig at der hele tiden er den nødvendige båndbredde tilgængelig direkte mellem NVR-boksen og det udendørs ip kamera. Når dette er sikret, kan det lade sig gøre at transmittere et højt opløst videobillede i meget høj kvalitet og uden "hakker" eller afbrydelser. Opløsningen på kameraerne i disse sæt er helt op til 4K - også kalde 8 MP. Det svarer til ca. 4 gange så mange pixels i video-billedet, sammenlignet med almindelig Full-HD opløsning, som de fleste kender fra en TV-skærm.

Langt de fleste udendørs ip kameraer kan fungere i mørke ved hjælp af indbyggede infrarøde dioder. Det infrarøde lys har en bølgelængde, der gør belysningen usynlig for mennesker, men hvis man kigger direkte på dioderne, kan man se at de er tændt og har et rødt skær. Den store bølgelængde medfører at videooptagelserne bliver i sort/hvid. Det er vigitigt at lægge mærke til den maksimale rækkevidde på det infrarøde lys, når du skal vælge et udendørs ip kamera. Der kan være stor forskel på, hvor stor effekt dioderne har enkeltvis, så i nogle tilfælde vil der kun være få dioder med høj effekt, som kan give samme resultat som kameraer med mange små dioder. Rækkevidden kan variere fra ca. 5 meter til 50 meter.