Dag-til-dag levering af lagervarer
14 dages fortrydelsesret
Gratis fragt over 500 DKK*

Opsætning af overvågningskamera

Placering af overvågningskamera, som tryghedsskabende forebyggelse mod tyveri og andre ubudne gæster, er blevet normalt i danske hjem. Inden opsætning af kameraovervågning er det godt at kende til nogle enkle gode råd for at få et godt og lovligt resultat.

Hvordan placerer jeg et overvågningskamera indendørs?

Når man opsætter sit overvågningskamera indendørs, skal man særligt være opmærksom på, hvor langt væk det kan optage (rækkevidden), og hvilken vinkel det optager i. Herudover bør man overveje om:

  • kameraet skal være skjult
  • hvor eventuelle indbrudstyve kan tænkes at trænge ind
  • man vil skilte med overvågningen 

Et overvågningskamera ved indgangen til hjemmet kan være en god tryghed, så man kan se hvem der kommer på besøg. Her kan en god zoomfunktion være behjælpelig og man kan overveje om der også skal være mikrofon og højttaler i kameraet, så det kan fungere som samtaleanlæg.

Hvordan placerer jeg et overvågningskamera udendørs?

De fleste overvågningskameraer kommer med en udførlig vejledning, som viser hvordan det skal monteres. 

Når man placerer sit kamera udendørs skal man være opmærksom på følgende:

  • Regler: Lovlig placering så overvågningen sker af egen matrikel, og om videomaterialet må gemmes.
  • Optageafstand: Der er meget stor forskel på overvågningskameraers rækkevidde.
  • Optagevinkel: Hvilken placering vil give den bedste vinkel, så mest muligt kommer med.
  • Trådløst eller kabel: Især afstand til routeren og hvor stærk en internetforbindelse du har, afgør hvilken type installation, der skal foretages.
  • Hærværkssikring: Et udendørs kamera bør være hærværkssikret, så indbrudstyven ikke bare slår det i stykker. En høj placering kan give større sikring mod hærværk.

3 gode råd til den rigtige belysning

1. Videoovervågning om dagen

Alle overvågningskameraer kan fungere i dagslys og man kan derfor frit vælge netop den model man foretrækker.

2. Videoovervågning om natten

Hvis man skal optage video i mørke, er det nødvendigt at anskaffe sig et infrarødt overvågningskamera. Det infrarøde lys kommer fra indbyggede dioder i kameraet. Når du opsætter et kamera til overvågning om natten, skal du være opmærksom på, hvor lang rækkevidden af optagelsen er med infrarødt lys. Den er som regel kortere end kameraets rækkevidde i dags- eller kunstlys.

3. Overvågningskamera bag rude

Det er generelt ikke en god idé at placere et kamera bag en rude, men i nogle situationer kan det være den eneste mulighed.
 
Problemet med at placere et kamera bag en rude, opstår fordi der nemt kan forekomme refleksioner i glasset. Især når det er mørkt eller halvmørkt - fordi det infrarøde lys på kameraet vil være tændt og stort set alt lyset vil blive reflekteret, så billedet bliver overbelyst.
 
Så hvis du alligevel vælger at placere et kamera indendørs bag en rude, skal du sørge for at sætte det så tæt på ruden som muligt og evt. slukke for de infrarøde dioder på kameraet. Dermed vil det være nødvendigt, at der er lys udenfor - fx fra gadelygter eller andre udendørs lamper.

FAQ - Oftest stillede spørgsmål til opsætning af videokamera

Hvilke regler er der for kameraovervågning?

Når du opsætter et kamera for at overvåge indendørs eller udendørs er det vigtigt at du kender reglerne, ellers kan du uforvarende komme til at udføre en strafbar handling. For at undgå dette bør du derfor starte med at læse vores guide til regler for videoovervågning.

Hvor stor kan afstanden være fra kameraet til min Wi-Fi router?

Det er meget individuelt, hvor lang afstanden kan være og det afhænger af en række forskellige faktorer - fx antal mure der skal passeres og murenes materialer samt forstyrrelser fra andre Wi-Fi netværk i nærheden eller andre trådløse signaler.
Som tommelfingerregel vil det fungere de fleste steder, hvis afstanden ikke er over 10 meter. Men der kan være undtagelser. Hvis forholdene er helt optimale, kan man komme op på 40-50 meter - men det er meget sjældent at alt er optimalt i praksis.

Når du monterer et Wi-Fi kamera, er det en god idé at lave en hastighedsmåling, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit Wi-Fi er kraftigt nok til at give kameraet høj nok hastighed på netværket.
Du kan nemt lave en hastighedsmåling med den gratis app "Speedtest" på din mobil. Sørg for at mobildata er slået fra, så mobilen kun kan brug Wi-Fi og stil dig med din mobil på den ønskede kameraplacering. Udfør gerne flere målinger og prøv evt. at flytte dig lidt til en af siderne, hvis du ikke får et godt resultat. Nogle gang skal der kun lidt ændring til for at få et godt resultat. Læg mærke til at Speedtest app'en måler både download og upload hastigheder. Det er primært upload der er interessant for et Wi-Fi kameras placering. Den skal helt være mere end 2 mbit/sek. - men meget gerne 10 mbit/sek eller højere.

Hvor langt kan et PoE kabel være?

Når du opsætter et overvågningskamera med netværkskabel - uanset om det er PoE eller almindeligt netværkskabel - skal du være opmærksom på, at den generelle anbefaling til maksimal længde er 100 meter.

Hvis du har brug for længere afstand end 100 meter, kan det lade sig gøre ved at installere aktive extendere eller netværks-switches for hver 100 meter. Disse komponenter vil som regel kræve at der er adgang til strøm fra en stikkontakt.

Kan man bruge et analogt kamera til overvågning?

Modsat et IP kamera behøver analoge kameraer en DVR boks for at komme på internettet.

Kan overvågningskameraer tåle regn?

Når man vælger overvågningskamera, skal man være opmærksom på om det er et indendørs eller et udendørs kamera. Der er nemlig forskel på hvilke temperaturer de kan tåle, og om de er regntætte. Et regntæt kamera vil være mærket med IP54 eller højere, som betyder, at det kan anvendes i fugtbelastede rum og udendørs. De fleste kan overholde IP65 eller IP66, som betyder at kameraet er støvtæt og kan modstå vandsprøjt fra alle sider. Hvis et kamera skal kunne tåle nedsænkning i vand, skal det overholde IP68 eller IP69.

Man kan typisk anvende alle udendørskameraer indendørs, men kommer man til at installere et indendørskamera udendørs, kan det kortslutte ved høj luftfugtighed.

Hvordan opbevarer jeg videooptagelserne?

Der er flere muligheder for at lagre sine optagelser, og man skal være opmærksom på at videolagring kræver en del plads. Mange kameraer understøtter lagring på et micro-SD kort eller SD-kort, indsat i kameraet. Andre typer lagring kan være en harddisk-optager (NVR) som er tilsluttet netværket, men placeret i et teknikrum eller lignende. Det er også populært at have cloud lagring (skyen).

Hvad er automatisk bevægelsesdetektion?

Når et kamera er udstyret med automatisk bevægelsesdetektion betyder det, at det kun optager, når der er bevægelse i det område kameraet dækker.